Hjemve?

At være væk hjemmefra uden sine forældre, kan være svært for mange børn, især hvis man ikke har prøvet det før, og det kan føre til hjemve. Mange børn føler hjemve i en eller anden grad, så det er helt normalt at opleve det på lejr. Heldigvis kan hjemve let forebygges, hvis barnet bliver forberedt på at skulle undvære forældrene. I langt de fleste tilfælde, ender børn med hjemve med at få en rigtig god tur!

Her giver vi nogle gode tips og tricks, til hvordan hjemve kan håndteres, så spejderen får en rigtig god tur!

Hvordan håndterer man hjemve?

Hjemve handler faktisk i største grad om forældrenes forventninger. Hvis forældrene føler sig bekymrede for at sende spejderen afsted, vil spejderen også føle det. Omvendt vil spejderen føle sig langt mere klar på tur, hvis forældrene forventer at turen går godt og er klar på at høre om alt det spændende der er oplevet på turen, når spejderen igen kommer hjem. Dine forventninger til turen som forælder, kan derfor oftest ses afspejlet i spejderen.

Her kommer nogle gode råd, til hvordan I kan håndtere hjemve hjemmefra:

  1. Snak med spejderen om turen, og alt det sjove de skal opleve. Aftal at de skal have det sjovt.

  2. Giv spejderen en god og rar sovebamse med på turen. Det kan hjælpe meget at have en bamse at sove med, når man skal falde i søvn et nyt og spændende sted.

  3. Tal med spejderlederne inden turen, og hav gerne spejderen med i samtalen. Hvis spejderen har tendens til hjemve, er det rigtig rart på forhånd at vide, at de sagtens kan snakke med lederne om det.

  4. Giv altid alt sovegrej med fra starten af turen. Lad være med at sende spejderen afsted uden sovegrej og aftal "at det kommer senere". Det kan gøre det rigtig svært for spejderen at blive på turen, når man ved at ens forældre kommer senere.


Det skal du undgå ved hjemve:

  1. Undgå at aftale at hente spejderen før turen slutter. Det kan skabe en forventning om at der kommer til at ske noget dårligt på turen. Derudover tror spejderen måske, at den eneste udvej er at blive hentet. I størstedelen af alle tilfælde er det helt umuligt at overvinde hjemve, hvis der hjemmefra skabes usikkerheder for spejderen, f.eks. at man altid kan blive hentet.

  2. Undgå at aftale at spejderen kan ringe hvis der er noget. Igen skaber det en forkert forventning om, at der måske sker noget dårligt på turen. Desuden kan det skabe problemer, hvis de første spejderen taler med om hjemve er forældrene og ikke spejderlederne; det kan ofte lede til meget større hjemve.

  3. Undgå at aftale at spejderen blot skal "prøve" at overnatte. Det leder ofte til, at spejderen slet ikke giver overnatningen et skud, men i stedet blot venter på at blive hentet.


Hvad gør spejderlederne?

Når vi tager afsted på tur, må spejderen selvfølgelig gerne have sin telefon med. Når vi mødes, indsamler spejderlederne alle telefonerne, da de sjældent skal bruges til nogen aktiviteter; telefonerne kan derimod være med, til at skabe hjemve. Hvis spejderen har behov for at tale med sine forældre, tager de blot fat i lederne og så ringer vi sammen, hvis problemet ikke kan løses uden forældrene.

Vi er altid klar på at trøste spejderen, hvis de skulle føle hjemve.

Vi er altid åbne og klar til at tale om hjemve, så tag endelig kontakt med os inden en tur!