At være spejder...

Hvorfor være spejder?

Hos spejderne lærer unge mennesker at klare sig selv. De bliver udviklet indenfor mange områder, såsom selvstændighed, gruppearbejde, kreativ og innovativ tankegang m.m. og finder et hjem "udenfor" hjemmet.

Vi opnår at spejderne lærer og udvikles gennem forskellige spejderlige og værdifulde aktiviteter.

Disse aktiviteter er f.eks. hvordan man tænder bål, pionering, natløb, overlevelse og færdsel i naturen og mange andre ting.

KFUM-spejderne

KFUM-spejderne er et af Danmarks spejderkorps og en del af den internationale verdensspejderbevægelse WOSM (World Organization of the Scout Movement) som blev grundlagt i 1907 af Lord Baden-Powell. 

KFUM står for Kristelig Forening for Unge Mennesker. Dette betyder dog på ingen måde at man skal være kristen for at være spejder hos os; alle er velkomne uanset tro, politisk overbevisning, race e.l. 

Hos KFUM-spejderne bruger vi kristendommen som middel til at fortolke emner som næstekærlighed, medmenneskelighed og respekt for andre; noget som vi mener er essentielt i det at være menneske. Man kan møde kristendommen og dets budskaber, men det er helt op til den individuelle om man vil tage imod det. Vi går, som resten af WOSM, ind for fred, retfærdighed og beskyttelse af naturen. Vi arbejder derfor meget med miljøet og er meget i naturen i vores spejderarbejde.

Robert Baden-Powell

Stifteren af spejderbevægelsen.

Sammen rykker vi verden - med vilje

Udtrykket "Sammen rykker vi verden - med vilje" er KFUM-spejdernes vision. Følgende er fra KFUM-spejdernes egen hjemmeside:

"KFUM-Spejderne giver børn og unge mod til sammen at tage ansvar for en bedre verden. 

Det gør vi ved at udvikle værdifulde kompetencer og skabe meningsfulde fællesskaber med liv og begejstring, som er attraktive for flere børn og unge.  

Det betyder, at den enkelte spejder føler sig stolt over og anerkendt for at gøre en forskel."

Learning by doing

Hos KFUM-spejderne går vi ind for begrebet "Learning by doing", på dansk "lære ved at gøre". Det betyder at vi går ind for at en stor del af ens indlæring fungerer bedst gennem praktisk arbejde. Vi arbejder således anderledes end i f.eks. folkeskoler og gymnasier, da vi har langt mere "hands on" arbejde. Man kan lære nok så meget om at bygge et spisebord af rafter med korrekte besnøringer ved at høre et oplæg om det, men man lærer aldrig rigtigt at gøre det, hvis man ikke selv går ud og prøver det af i virkeligheden. Derudover husker man også langt bedre det lærte gennem praktisk indøvelse.  "Learning by doing" gør det også sjovt og spændende at lære nye ting, hvilket gør, at vi kan planlægge sjove og meningsfulde aktiviteter til vores spejdere. Derfor er vores spejdermøder både sjov og ballade, men også læring.


Spejderbevægelsen

Spejderbevægelsen er en frivillig, ikke-part-politisk bevægelse, som er åben for alle uden hensyn til deres oprindelse, race eller tro. 

Spejderarbejde handler om at lære børn at føle ansvar for sig selv, hinanden og naturen. Gennem spejderarbejdet vil vi gerne lære børnene at danne deres egen mening i et demokratisk samfund. Vi vil gerne lære dem respekt for andre kulturer og for hinanden.