Patruljekassen

Om patruljekassen

Patruljekassen er en samling af forskellige "værktøj" til spejderne, der kan hjælpe dem i deres spejderarbejde. Patruljekassen bliver opdateret løbende, så der kommer flere ting og flere informationer, som tiden går.

Pakkeliste

Her følger en pakkeliste som er tilpasset til forskellige ture, vejr, årstid osv. og som derved kan bruges i de fleste sammenhæng. Bemærk at pakkelisten kun er et forslag, og sagtens kan ændres så den passer bedst muligt den pågældende tur.

Pakkelisteforslag.pdf

Tips til at pakke spejderrygsækken


Hvilket udstyr skal jeg bruge?

Det er let at købe sig fattig i udstyr, men noget grej er vigtigere end andet.

Herunder rådgiver vi om det 5 vigtigste typer grej:


KFUM-Spejdernes samarbejdspartner, Eventyrsport, har en masse godt grej og personalet vil altid gerne hjælpe med at finde det udstyr der passer allerbedst til dig! Husk, at du som spejder får 10% rabat på alt i butikken!

Tag altid fat i personalet i Outdoorbutikker og få hjælp. Så ender du altid med de korrekte støvler, den rigtigt justerede rygsæk og det perfekte liggeunderlag.

Vandresko og -støvler

Har du ikke gode sko/støvler at gå i, kommer du ikke langt.

Som spejdere går vi gerne på hejks og får mange kilometer i benene - og det er på alle slags underlag fra asfalt til skostier, fra moser til kuperede bjergterræn. Det er derfor meget vigtigt at have godt fodtøj med.

Vandresko er gode til weekender og spejderløb, da de er hurtige at tage på, kan bruges i det meste terræn og er gode at løbe i. De er dermed gode til kortere ture.

Vandrestøvler egner sig til den lange hejk, men også til besværligt terræn. De sidder godt og passer på fødderne, men kan være tunge, og er dermed ikke særligt løbevenlige. Vandrestøvler anbefales til længere lejre, hejks og ture i udlandet.

Det er for begge typer sko vigtigt, at de er vandtætte! Vi er udendørs og i alt slags vejr. Selv på tørre dage, kan duggen fra græs give våde fødder.

Vandrerygsæk

Som spejder skal du kunne bære dit eget grej. Derfor er det vigtigt, at kunne bære det på en god måde.

En IKEA-pose eller et net duer ikke!

En god vandrerygsæk er ikke det samme som en taske. Rygsække har spænder der kan justeres i ryggen, som gør at den passer perfekt til netop dig.

Investér hellere i en solid, ordentlig, justerbar rygsæk fra starten af. Er den af god kvalitet og sørger du for at vedligeholde den, kan den holde i mange år.

50-70 liters rygsække anbefales til sommerlejre, længere ture og rejser i udlandet.

30-40 liters rygsække anbefales til spejderløb, hejk og kortere weekendture.

Vi anbefaler mærket, Osprey, til rygsække.

Drikkedunk

Uden vand at drikke, duer spejderen ikke.

Vi er aktive udendørs. Det kræver en del energi, og derfor er det vigtigt aldrig at tørste.

Investér i en god, solid drikkedunk du kan bruge i mange år. 75 cl til 1 liter er ofte et godt sted at starte.

Bløde plastikflasker med pantflasker er ikke gode drikkedunke.

Køb hellere en i solid plast eller metal. De holder længere, og termoflasker kan også holde indholdet koldt eller varmt.

Vi anbefaler mærket, Nalgene, som et godt mærke for drikkedunke.

Sovepose

Nætterne kan altid blive kolde. Derfor er det en god idé, at have en dejlig varm sovepose.

En varm sovepose duer godt om vinteren og kan lynes op om sommeren og dermed bruges mere som tæppe.

KØB IKKE BØRNESOVEPOSER!

Soveposer fungerer ved, at den varme med udstråler kan fordele sig i luften i soveposen. Dvs. har man en for lille sovepose, kan luften i den ikke blive varmet op. Derfor er det altid bedre med en for stor sovepose end en for lille. Er soveposen dog alt for stor, kan man benytte spændestrop til at forkorte den. Og med en stor sovepose har du også en du kan vokse i.

Dertil gælder også, at man bør sove med så lidt tøj på som muligt i soveposen. Mange lag tøj, gør det svært at udstråle kropsvarme, og dermed er det sværere at varme luften i soveposen op. Derfor føler mange, at de bliver kolde af at sove med meget tøj på i soveposer. Tag gerne et par lag af, inden du kryber i posen.

Dun er det dyreste for, men også det bedste. Derfor anbefaler vi altid dette. 

Liggeunderlag

Det skal være rart at ligge ned. Som spejdere sover vi ofte i meget forskelligt terræn (græsplæner, sten, asfalt mv.).

Derfor er det vigtigt at kunne ligge godt og rart. Liggeunderlag skal hæve dig fra jorden, isolere dig fra dens kulde og være godt for din ryg at ligge på.

Dertil er det vigtigt, at liggeunderlaget ikke vejer for meget.

Både liggeunderlag med og uden luft kan bruges - det er personlig præference. Men det skal være let at pakke ned, veje lidt og samtidig godt at ligge på. 

Knob

Knob og stik bruges hele tiden i spejderarbejdet, så i denne sektion vil der komme et par vejledninger til nogle af de knob og stik man kan komme ud for, så man kan øve sig på at binde dem korrekt.

Pynteknob

Splejsninger & taklinger

Førstehjælp

Det er vigtigt at kunne førstehjælp. Når en ulykke sker, bør man altid være beredt, så man hjælpe sig selv og andre nødstedte i situationerne. Især som spejdere skal vi være gode til førstehjælp, både så vi kan hjælpe vores medmennesker og os selv når uheldet er ude på fx lejre, weekender eller derhjemme. Herunder er der forskellige sektioner, som forklarer lidt teori i førstehjælp.

HUSK! Det er altid godt at genlæse teorien og lave øvelser! Så glemmer man det ikke når uheldet er ude!

Førstehjælpens 4 hovedpunkter

Stands ulykken


Livreddende førstehjælp


Alarmering

De 3 H'er

Når du alarmerer skal du forklare ulykken i følgende rækkefølge:


Almindelig førstehjælp

Her udføres alt den førstehjælp som ikke er livreddende. Her kan du kontrollere forstuvninger, mindre blødninger osv. mens du venter på at hjælpen kommer.

Psykisk førstehjælp

Ulykker kan være traumatiserende oplevelser og de tilskadekomne kan være konfuse eller ulykkelige i øjeblikket. Psykisk førstehjælp skaber ro og hjælper de tilskadekomne med at komme igennem ulykken. Her er nogle do's and don't's til psykisk førstehjælp:

Do


Don't's (Undlad at:)

Forbrændinger

Forbrændinger opstår ved at huden varmes unaturligt højt op, fx ved skoldninger, ved at røre noget meget varmt eller hvis der går ild i huden. Der findes tre grader:

1. grad

Det skadede sted bliver rødt og gør meget ondt. Forbrændingen er ufarlig, men kan give smerte og let hudafskalning efter et par dage.


2. grad

Medfører stærke smerter og efter en halv til en time dannes der brandvabler på det forbrændte område. Vablerne er normalt fyldt med klar væske, men ved dybere skader kan der være blod i vablerne. 2. grads forbrændingen kan hele helt uden mén, men det er vigtigt at man undgår infektion af det forbrændte område.


3. grad

Huden forkulles, men giver ingen smerter, da nerverne er brændt væk. Dog kan der være smerter i randområdet, hvor der ofte er 1. og 2. grads forbrændinger.


Behandling

Læg den tilskadekomne ned og sluk eller kvæl ilden med vand, tæppe, beklædning e.l. Sluk fra hovedet og nedefter for at undgå forbrænding af luftveje.

Nedkøl med tempereret vand indtil smerten er væk. En våd klud e.l. kan lægges på og vendes hyppigt, hvis rindende vand ikke er tilgængeligt. Giv den tilskadekomne noget at drikke.

Søg læge ved 2. og 3. grads forbrænding eller 1. grad i ansigtet.

Shock

BØH!

Du har nu oplevet et chok. Her vil vi dog behandle SHOCK, som er en helt anden boldgade.


Shock skyldes lavere blodtilførsel til hjernen, fx pga. blod- eller væsketab, udvidelse af blodkarrene, nedsat hjertefunktion eller psykisk utilpashed.

Symptomer: Personen bliver bleg i huden og får blålige læber. Virker omtåget og er i fare for at besvime

Behandling

Alarmér ved besvimelse!

Forstuvninger (RICE)

Ved forstuvninger og andre slag anvendes RICE princippet. Det er engelsk og den danske version ville nok være RITH. Jo hurtigere RICE behandlingen påbegyndes, jo bedre virkning har den.

Rest (Ro)

Ro - Stop fysisk aktivitet omgående for ikke at forværre skadens omfang. Få den tilskadekomne i ro.

Ice (Is)

Anlæg ispose på det skadede område. Kulde har en dæmpende effekt på blodcirkulationen og derved på blodudsivning og hævelse i vævet. Kulde er også smertelindrende. Isposen må højst ligge på i op til 20 minutter i timen, 1-4 gange efter behov/smerte. OBS! Isposen skal pakkes ind, den må ikke røre huden direkte.

Compression (Tryk)

Tryk direkte på det skadede område for at standse blødningen. Anlæg 4-6 rundture elastikbind stramt omkring det skadede område (fiskebenforbinding). Det skal dog være slapt nok til at man kan få en finger under forbindingen. Pro tip: Bind isposen fast med den resterende del af bindet ovenpå de 4-6 rundture.

Elevation (Hæv)

Løft det skadede område over hjerteniveau. Så nedsættes trykket i blodkarrene så blodet ikke siver så hurtigt ud i vævet fra det ødelagtekar.

Småskader

Rifter og hudafskrabninger


Buler og blå mærker

Koder

I spejderarbejdet kommer vi ofte ud for at arbejde med forskellige koder. Her vil komme forslag til forskellige koder, samt diverse værktøj til at knække dem.

Morsekode

A-K

SPEJD-koden

Binær

Semafor

Frimurer

Pionering

I denne sektion vil der komme forskellige planer til pioneringsarbejde.

Orientering

Som spejder bliver man god til at finde rundt i naturen og orientere sig. Til dette benytter vi os ofte af kort og kompas.

Lav dit eget kort med Styrelsen for Dataforsyning og Effektiviserings gode kort-hjemmeside: https://sdfekort.dk/spatialmap

Vi anbefaler "DTK/Kort25 klassisk" som baggrundskort og et UTM Net. Vælg et område og udskriv kortet til PDF.